02 321 66 44    08-20MKALEN

Актуелно

ЈП Комунална хигиена-Скопје на сите православни верници им ги честита божикните празници

ЈП "Комунална хигиена"-Скопје на сите православни верници им ги честита божикните празници..

06.01.2019 20:33

 

ЗАПАЛЕНИ ДЕСЕТ КОНТЕЈНЕРИ ВО ПРАЗНИЧНИТЕ ДЕНОВИ

За време на новогодишните празници, вкупно десет садови за собирање на комуналниот отпад на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје беа запалени и уништени во целост. ..

03.01.2019 14:11

ЧИСТЕЊЕ НА ЦЕНТРАЛНОТО ГРАДСКО ПОДРАЧЈЕ И ПЛОШТАДОТ ПО ЗАВРШУВАЊЕТО НА НОВОГОДИШНАТА ПРОСЛАВА

Секоја година, на први јануари, по завршувањето на новогодишната прослава екипите на ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје го собираат отпадот, го чистат и го метат градскиот п..

01.01.2019 09:27

 

ОТЧЕТ ЗА АКТИВНОСТИТЕ НА ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“- СКОПЈЕ ВО 2018 ГОДИНА

На прагот на новата година, пред претставниците на медиумите презентиравме отчет за резултатите од работењето на ЈП „Комунална хигиена“- Скопје во 2018-та година и ги нај..

27.12.2018 11:54

Едукативна еко-манифестација во ООУ „Исмаил Ќемали“

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје организираше уште една едукативна еко-манифестација посветена на селектирањето и рециклирањето на отпадот. ..

21.12.2018 12:26

 

Екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје подготвени за расчистување на снегот и мразот

Во текот на вчерашната ноќ и денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје го расчистуваа нападнатиот снег на булеварите и улиците во сите скопски општини...

18.12.2018 14:45

Директорот Шабани донираше новогодишни пакетчиња за пациентите на Kлиниката за детски болести

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, во празничните денови не ги заборави оние на коишто вниманието и грижата им се најпотребни...

18.12.2018 14:11

АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ ДИВА ДЕПОНИЈА ВО ОПШТИНАТА САРАЈ

ЈП „Комунална хигиена“- Скопје денес спроведе акција за чистење огромна дива депонија лоцирана во близина на изворот Рашче, во скопската општина Сарај. ..

01.12.2018 19:23

УСЛУГИ

 

Собирање на комунален отпад

Собирањето на комуналниот отпад има директно влијание во зачувувањето на урбаната животна средина од аспект на санитарно и еколошко значење.
 

Повеќе

 

Чистење на јавните сообраќајни површини

Чистењето на јавните сообраќајни површини подразбира одржување на јавната комунална хигиена - метење и миење, како и празнење на корпите за отпадоци.

Повеќе

Селектирањето  на  употребливите  состојки  на  комуналниот  отпад  на местото  на  неговото создавање -  примарната  селекција,  битно  придонесува  за квалитетот  на  урбаното  живеење и намалувањето         на  вкупните  количини  отпад,  носи  економско- финансиски  бенефити  и  ја  зголемува  свеста  и одговорноста  на  создавачите  на  отпад  и  давателите    на услуги.

Повеќе

 

Собирање на кабаст отпад и градежен шут

Собирањето на кабастиот отпад и градежниот шут има директно влијание во зачувувањето на урбаната животна средина од аспект на санитарно и еколошко значење.

Повеќе

  Во соработка со градот Скопје, ЈП Комунална хигиена“ од 2007 година го спроведува Проектот за третман на бездомните кучиња според принципите за хуман третман на животните - ЦНР програма (catchneuterrelease – „залови, стерилизирај, врати“), осмислена од Светската асоцијација за заштита на животни (WSPA) и Кралското здружение за заштита на животните на Велика Британија (RSPCA). Оваа Програма е поддржана од Светската здравствена организација. (WHO), а одобрена од Советот на Град Скопје.
Повеќе

 

Третман на фекални води

Бидејќи во Скопје се уште постојат објекти на физички и правни лица што не се опфатени со системот на канализациска мрежа, ние вршиме чистење на фекалии и фекални води.

Повеќе

 

Носење вода на физички и правни лица

По ука/ана потреба ЈП КХС ги опслужува физичките и правните лица со носење вода за пиење во случаи кога тоа е неопходно за задоволување на потребите.

Повеќе

 

 

 

 

Повеќе

Мапа на покриеност на територијата на град Скопје

Соопштенија, актиновсти и настани, контакт информации за секторите и реоните на КХС на град Скопје, онлајн формулари за пријави на проблеми и база на најчесто поставувани прашања.

Соопштенија

Соопштенија, активности и настани по реони

Контакт информации

Контакт информации за секторите и реоните на КХС

Пријавете проблем

Онлајн формулар за пријава на проблем

Најчесто поставувани прашања

База со најчесто поставувани прашања.

ПЛАЌАЈТЕ СМЕТКА ОНЛАЈН

Регистрирајте се во нашиот систем на корисници и плаќајте ги вашите сметки онлајн.

Изберете една од понудените опции

Изберете вид на корисник и пополнете го формуларот за регистрација на корисници

Доколку веќе имате отворено сметка најавете се во системот со притискање на копчето "Најави се" во делот за Регистриран корисник.

ЈАС СУМ ВЕЌЕ РЕГИСТРИРАН КОРИСНИК

Најави се
РЕГИСТРАЦИЈА НА КОРИСНИК

Регистрирај се

Стиропор

Стиропор е експандиран полистирен, најпознат топлотно изолационен материјал. Тој има голема примена во индустријата и производството, но широко е позната неговата употреба и во изработка на амбалажни пакувања како чаши за кафе и топли напитоци за по пат или на пример за транспорт. Неговото разградување во природата трае и по неколку стотини години. Ако стиропорот воопшто се рециклира, тоа за жал се случува многу ретко бидејќи овој процес не е профитабилен. Негова употреба за еднократна амбалажа за храна и пијалаци е забранета во многу земји.

АНКЕТА

Дали сметате дека постојните метални контејнери од 1,1 м3 треба да бидат заменети со пластични контејнери од ист волумен за селектирање на комуналниот отпад?

Да

Не