02 321 66 44    08-20MKALEN
Почетна         Вести

Вести

 

 

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА ШУТО ОРИЗАРИ

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје денеска започна акција за генерално чистење на скопската општина Шуто Оризари.

JП „Комунална хигиена“-Скопје и Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања потпишаа Меморандум за соработка

Водени од потребата за остварување поблиска соработка изразена преку заедничка реализација на научно-истражувачки и апликативни проекти, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, и директорката на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања (ИСППИ), проф. д-р Наташа Габер-Дамјановска, потпишаа Меморандум за соработка.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА БУТЕЛ

„Комунална хигиена“-Скопје, во координација со Градот Скопје и ЈП „Паркови и зеленило“ денеска започна повеќедневна акција за генерално чистење на скопската општина Бутел.

НОВИ КУЧИЊА ЗА ВДОМУВАЊЕ ВО СТАЦИОНАРОТ „ВАРДАРИШТЕ“

Кучињата од фотографиите во моментот се наоѓаат во стационарот за бездомни животни „Вардариште“ и чекаат да бидат вдомени.

ОДГОВОРНОСТА Е НАША, ЗА ПОЧИСТО СКОПЈЕ!

Масовна акција за чистење на администрацијата на ЈП „Комунална хигиена“

ЕКО-ПАТРОЛАТА ВО ЗАЕДНИЧКИ АКЦИИ СО КОМУНАЛНИТЕ РЕДАРИ И ИНСПЕКТОРИТЕ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

Вработените во Eко-патролата на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во координација со комуналните редари и комуналните инспектори при Инспекторатот на Градот Скопје, започнаa заеднички акции во сите скопски општини.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА ГАЗИ БАБА

Во текот на денешниот ден започна акција за генерално чистење на општината Гази Баба.

ЧЕСТИТ ОСМИ СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСНОСТА НА РМ

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани, на сите граѓани на РМ им го честита Осми септември - денот на независноста и самостојноста на нашата татковина.

AКТИВНОСТИ ЗА ЧИСТЕЊЕ НА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ ЦЕНТАР „МАТКА“

Во текот на изминатите три месеци, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во повеќе наврати реализираа акции за генерално чистење на спортско-рекреативниот центар „Матка“.

ЗАПОЧНУВА МАСОВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА АЕРОДРОМ

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, директорот на ЈП „Паркови и зеленило“, Ардијан Муча и градоначалникот на општината Аеродром, Златко Марин, денеска го најавија почетокот на масовната акција за генерално чистење на оваа скопска општина.

КАМПАЊА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ЈАВНАТА СВЕСТ ЗА ОДРЖУВАЊЕТО НА ХИГИЕНАТА ВО ОПШТИНАТА ЧАИР

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, денеска учествуваше во кампањата за подигнување на јавната свест за одржувањето на хигиената и чистотата и правилното третирање на отпадот, што беше промовирана по иницијатива на градоначалникот на општината Чаир.

ТРИДНЕВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА КИСЕЛА ВОДА

Во текот на изминатите три дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје реализираа акција за генерално чистење на општината Кисела Вода.

ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, на сите православни христијани им го честита празникот Успение на Пресвета Богородица.

ОТСТРАНЕТА ДИВА ДЕПОНИЈА ВО ОПШТИНАТА ШУТО ОРИЗАРИ

Во скопската општина Шуто Оризари, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во текот на денешниот ден во целост расчистија вкупно 390 кубни метри дива депонија, составена од градежен шут, кабаст отпад и мешан комунален отпад.

Шестмечесен пресек на активностите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје

Во периодот јануари-јуни 2018 година, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје собраа и транспортираа вкупно 74.301 тони комунален отпад од скопските домаќинства во урбаниот и во руралниот дел на градот.

ЧЕСТИТ КУРБАН БАЈРАМ

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани, на сите верници од исламската вероисповед им го честита празникот Курбан Бајрам.

МАСОВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНА ЧАИР

Во текот на денешниот ден екипите на ЈП „Комунална Хигиена" во соработка со Град Скопје, општина Чаир и ЈП “Паркови и зеленило” започнаа масовна акција за генерално чистење на главните и споредните улици во општина Чаир.

ЗАПОЧНА МАСОВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА СКОПЈЕ

Во текот на денешниот ден екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во соработка со Градот Скопје, скопските општини и јавното претпријатие „Паркови и Зеленило започнаа масовна акција за генерално чистење на сите градски и општински улици, како и парковите во Скопје.

КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ ИЗВРШИ ПЕРЕЊЕ, ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ЗАМЕНА НА КОНТЕЈНЕРИТЕ ВО ПЕТ СКОПСКИ ОПШТИНИ

Во текот на изминатите неколку седмици, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје реализираа акција за перење и дезинфекција на контејнерите за исфрлање на комуналниот отпад со зафатнина од 1,1 м3, поставени во општините Ѓорче Петров, Карпош, Центар, Чаир и Кисела Вода.

ЧИСТЕЊЕ НА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ ЦЕНТАР „МАТКА“ ВО ПРЕСРЕТ НА ЕВРОПСКОТО КАЈАКАРСКО ПРВЕНСТВО

Во пресрет на Европското првенство во кајак што во периодот од 28 јули до 5 август 2018, се одржува во спортско-рекреативниот центар „Матка“, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, денеска и во текот на изминатите неколку дена вршеа чистење на целокупниот простор на Центарот.

ЗАПОЧНА ПЕРЕЊЕ, ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ЗАМЕНА НА КОНТЕЈНЕРИТЕ ВО ОПШТИНАТА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

Во текот на денешниот ден, во општината Ѓорче Петров, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа акција за перење и дезинфекција на сите поставени контејнери за исфрлање на комуналниот отпад со зафатнина од 1,1 м3.

УШТЕ ЕДНА АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА КЛИНИЧКИОТ ЦЕНТАР ВО СКОПЈЕ

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа уште една акција за чистење на просторот во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје.

СТРАТЕГИЈА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО НЕПРАВИЛНОТО ОДЛОЖУВАЊЕ НА КАБАСТИОТ ОТПАД ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

Во текот на денешниот ден, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, одржа прес-конференција во Центарот за селекција на отпадот во Карпош, во чиишто рамки ја презентираше Стратегијата за решавање на проблемот со неправилното одложување на кабастиот отпад во градот Скопје.

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје се стекна со Сертификат MKC EN ISO 9001:2015

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, со задоволство ја информира јавноста дека на 19.06. 2018 година, Претпријатието се стекна со меѓународен Сертификат на системот за менаџмент со квалитет, согласно со барањата на стандардот MKC EN ISO 9001:2015.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ УЧЕСТВУВА ВО УРЕДУВАЊЕТО НА ПРОСТОРОТ ВО ЗООЛОШКАТА ГРАДИНА ВО СКОПЈЕ

Во текот на изминатите два дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје учествуваа во акцијата за уредување на просторот во Зоолошката градина, организирана од Градот Скопје.

ЗАПОЧНУВА ДА ФУНКЦИОНИРА ЦЕНТАРОТ ЗА СЕЛЕКЦИЈА НА ОТПАДОТ ВО ОПШТИНАТА КАРПОШ

Во текот на денешниот ден, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани и градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов, одржаа прес-конференција во Центарот за селекција на отпадот во Карпош, во чиишто рамки ја информираа јавноста за големата акција за расчистување на насобраниот кабаст отпад од овој простор, што се одвиваше во текот на изминатата недела.

Директорот на ЈП Комунална Хигиена - Скопје, Абдусамед Шабани

По завршувањето на Светиот месец на постот Рамазан, директорот на ЈП „Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани, на сите верници од исламската вероисповед им го честита големиот празник Рамазан Бајрам, посакувајќи им мир, среќа, бериќет и радост во семејството. За многу години Бајрам! Бајрам мубарек олсун!

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ ЦЕНТАР „МАТКА“

Во координација со општината Сарај, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје денеска спроведоа акција за генерално чистење на спортско-рекреативниот центар „Матка“.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ ИНТЕРВЕНИРАШЕ ВО РАСЧИСТУВАЊЕ НА СКОПСКИТЕ УЛИЦИ ПО ОБИЛНИТЕ ДОЖДОВИ

По обилните дождови и невремето што попладнево го зафати главниот град, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ –Скопје со вонредни активности интервенираа во расчистување и санирање на предизвиканите штети на улиците во речиси сите скопски општини.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА КЛИНИЧКИОТ ЦЕНТАР „МАЈКА ТЕРЕЗА“

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа акција за генерално чистење на просторот на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје.

ПУШТЕНО ВО УПОТРЕБА НОВО ВОЗИЛО ЗА ЗАЛОВУВАЊЕ И ТРАНСПОРТ НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧИЊА ОД УЛИЦИТЕ

Во текот на денешниот ден, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје го пушти во употреба новонабавеното возило наменето за заловување и транспорт на бездомните кучиња од скопските улици.

ПРОДОЛЖУВА АКЦИЈАТА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА КЕЈОТ НА РЕКАТА ВАРДАР

Во текот на изминатите неколку дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје ги продолжија започнатите активности за генерално чистење на кејот на реката Вардар. Активностите се реализираат од двете страни од кејот, почнувајќи од мостот Гоце Делчев, до пешачкиот мост зад Владата на РМ.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ СО ЗГОЛЕМЕНА ДИНАМИКА ВО СИТЕ СКОПСКИ ОПШТИНИ

Во текот на изминатите неколку дена, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје ги засили своите активности во сите девет скопски општини.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ –СКОПЈЕ СО ЗАСИЛЕНИ АКТИВНОСТИ ЗА ЧИСТЕЊЕ НА КЕЈОТ НА РЕКАТА ВАРДАР

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа активности за генерално чистење на кејот на реката Вардар.

ПРОДОЛЖУВА МАСОВНАТА АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА СКОПСКИТЕ БУЛЕВАРИ И СООБРАЌАЈНИЦИ

Во текот на изминатите десетина дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје спроведуваат масовна акција за генерално чистење на сите скопски булевари и поголемите сообраќајници што се наоѓаат во надлежност на Градот Скопје.

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани,на сите верници од исламската вероисповед им го честита почетокот на Светиот месец-Рамазан, со желби за духовен мир,здравје и благосостојба.

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје учествуваше на Скопскиот цветен фестивал

На 12 и на 13 мај 2018 година, во Градскиот парк во Скопје се одржа петтиот Скопски цветен фестивал, под мотото „Во боите на виножитото”.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА СИТЕ СКОПСКИ БУЛЕВАРИ И ПОГОЛЕМИТЕ СООБРАЌАЈНИЦИ

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа масовна акција за генерално чистење на сите скопски булевари и поголемите сообраќајници, во координација со Градот Скопје.

Акција за генерално чистење на кејот на реката Вардар

Акцијата ќе се одвива на двете страни на реката, почнувајќи од Ново Лисиче па се до мостот „Обединети нации“, а во текот на денешниот ден се расчистува делот од мостот „Гоце Делчев“ кон Градскиот парк и Калето.

Пуштен во употреба новиот филтер на инсенераторот за медицински отпад во скопската депонија Дрисла

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, заедно со градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов, денеска присуствуваше на пуштање во употреба и новиот филтер на печката за согорување медицински отпад (инсенератор)

Учениците од ОУ „Круме Кепески“ и дечињата од градинката „Детска радост“ го посетија центарот за селекција на отпадот

Во рамките на посетата на Центарот за селекција на отпадот, младите посетители имаа можност да се запознаат со процесот на селекција на отпадот и неговото балирање со помош на машини, изгледот на балите од пластика, селекцијата на пластиката по боја и тип, селекцијата на стаклото, кабастиот и електронскиот отпад, како и начинот на функционирање на прес-контејнерите.

Усвоена одлуката за новата вредност на бодот за пресметување на платите на вработените во ЈП „Комунална Хигиена“ - Скопје

На вчерашната седница на Советот на Градот Скопје беше усвоена Одлуката на Управниот одбор на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје за новата вредност на бодот за пресметување на личните доходи на вработените во Претпријатието.

Директорот Шабани одржа работна средба со градоначалникот на Општина Аеродром

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, одржа работна средба со градоначалникот на општината Аеродром, Златко Марин, во чиишто рамки се дискутираше за воспоставување соработка меѓу Претпријатието и општината, со цел -поефикасно справување со проблемот на бездомните кучиња на територијата на оваа скопска општина.

Директорот на ЈП "Комунална хигиена"-Скопје

Директорот на ЈП "Комунална хигиена"-Скопје, Абдусамед Шабани, на сите православни христијани им го честита празникот Велигден, со искрени желби за добро здравје, мир, радост и просперитет.

Потпишан Меморандум за меѓусебна соработка за интегрирање на неформалните собирачи во организираниот систем за управување со отпадот и унапредување на управувањето со отпадот на ниво на Градот Скопје

Денеска, во просториите на Градот Скопје, беше потпишан Меморандум за меѓусебна соработка меѓу директорот на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје, Абдусамед Шабани, градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов, директорот на Здружението „Ромски бизнис-информативен центар во Македонија“, Зоран Димов и претставничката на Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина „Go Green“, Благица Сековска.

АКЦИЈА ЗА ПРОМЕНА НА КАПАЦИТЕ НА ПОДЗЕМНИТЕ КОНТЕЈНЕРИ ВО ОПШТИНИТЕ ЦЕНТАР И ЧАИР

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа акција за промена на капаците на сите подземни садови за исфрлање на отпадот коишто беа поставени во рамките на првата фаза на Проектот за инсталирање систем за подземни контејнери во градот Скопје, во 2013-та година.

Се одржа еко- манифестацијата „Децата и КХС во светот на екологијата“

Манифестацијата се одржа во Градскиот парк и во неа учествуваа ученици од училиштата и дечиња од градинките од сите скопски општини.

ВИКЕНД - АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ГРАДСКИОТ ПАРК ВО СКОПЈЕ

Во текот на изминатиот викенд 17-18.03.2018 година, ЈП „Комунална хигена“-Скопје учествуваше во заедничка координирана акција за чистење на Градскиот парк

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД РЕПУБЛИКА КОСОВО ВО ПОСЕТА НА ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ – СКОПЈЕ

Дваесетчлена делегација составена од претставници на повеќе комунални претпријатија и градските управи на Приштина, Ѓаковица, Митровица, Вуштрија, Фуш Косова и Призрен од Р. Косово

ЈП „Комунална хигиена“ продолжува со расчистување на снегот и мразот

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје и во текот на минатата ноќ и денешниот ден продолжува да ја спроведува Програмата за работа на Зимската служба, со расчистување на нападнатиот снег и мразот од улиците на градот Скопје.

Екипите на ЈП „Комунална хигиена“го расчистуваaт нападнатиот снег и мразот на скопските улици

Согласно Програмата за работа на Зимската служба, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје во текот на целата мината ноќ и утринава работат на расчистување на нападнатиот снег и мразот во сите скопски општини.

Децата и КХС во светот на екологијата

По повод „Денот на пролетта-21 март“, а воедно и деновите на екологијата, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје изготви Проект на тема „Децата и КХС во светот на екологијата“, поддржан од Секторот за животна средина при Градот Скопје.

Активности на штабот за заштита и спасување на Град Скопје

На ден 09.02.2018 година, беше одржан состанок на Штабот за заштита и спасување на Град Скопје, на којшто беа изгласани мерки за превенција од можното излевање на речните води од нивното корито.

Генерално чистење и уредување на стационарот за бездомни животни „Вардариште“

Во текот на изминатите неколку дена, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје пристапи кон генерално чистење и уредување на просторот во стационарот за бездомни животни „Вардариште“.

Започнува акцијата за генерално чистење на општина Сарај

Во текот на денешниот ден започна акцијата за генерално чистење на општината Сарај, во којашто ќе земат учество ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје и ЈП „Паркови и зеленило“-Скопје.

Нови садници пред управната зграда на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје – придонес на Претпријатието кон намалување на загаденоста на амбиенталниот воздух во градот

Во рамките на интервентните мерки преземени од страна на Градот Скопје, со цел – намалување на нивото на загаденост на воздухот, ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во текот на изминатава седмица засади неколку десетици нови садници во дворот на новата управна зграда на Претпријатието.

Конституирани надзорниот и управниот одбор на ЈП „Комунална Хигиена“ - Скопје

Во текот на денешниот ден се одржаа конститутивните седници на Надзорниот одбор и на Управниот одбор на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, именувани од Советот на Градот Скопје.

ЗАПОЧНУВААТ ИНТЕРВЕНТНИТЕ АКЦИИ ЗА ЧИСТЕЊЕ СО ЦЕЛ - ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ ВО СКОПСКИТЕ ОПШТИНИ

Во рамките на интервентните мерки за подобрување на квалитетот на амбиенталниот воздух во главниот град, градоначалникот на Скопје

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје ги реализираше едукативните предавања и еколошките работилници во општината Карпош

Едукаторите на ЈП „Комунална хигиена“- Скопје завршија со еко-предавањата во основните училишта и градинките на територијата на општината Карпош.

ДИРЕКТОРOT АБДУСАМЕД ШАБАНИ ВО РАБОТНА ПОСЕТА НА ОПЕРАТИВАТА НА ПРЕТПРИЈАТИЕТО

Во текот на денешниот ден, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, реализираше работна посета на сите служби во секторот за Оперативно-технички работи, коишто се лоцирани во авто-базата на Претпријатието.

Новиот директор на ЈП „Комунална Хигиена“ - Скопје денеска ја презема функцијата

Во текот на денешниот ден беше извршено официјално примопредавање на функцијата - директор на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје.