19.02.2018 mkd shq eng почетна мапа на сајтот контакт
ЗА НАС УСЛУГИ ЦЕНОВНИК ЛИНКОВИ МЕСЕЧЕН ИНФО КОНТАКТ
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН (08-20ч): 321 66 44
 почетна / Актуелности / Актуелности
КХС во медиуми
Прописи
Извештаи
Историјат
Проекти
Еко патрола
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН
Фото галерија
 

Сертификат на систем за менаџмент со квалитет ISO 9001:2008

Зимска програма / 2012

Инвестициона програма / 2014

3та МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА - управување со отпад и климатски промени
Актуелности
Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ продолжуваат со расчистување на снегот и мразот во текот на денешниот ден и за време на викендот

03.02.2017  12:21

03.02.2017

Во текот на денешниот ден, вкупно 194 работници од ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје работат на расчистување на снегот и мразот во поширокото централно градско подрачје, како и на поголемите улици и булевари во сите скопски општини. 

Расчистувањето се врши на плоштадите „Македонија“, „Пела“  и ВМРО, се расчистува Старата Чаршија, пешачките патеки и тротоарите на поголемите булевари и раскрсници, како и на мостовите: „Гоце Делчев“,„Око“,„Слобода“, Камениот мост, Мостот на уметноста и Мостот на револуцијата. 
Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје го расчистуваат и Кејот 13-ти Ноември, како и пристапите до поголемите институции – Собранието и Владата на РМ, Јавното обвинителство и МНР.

Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје истовремено работат на  расчистување на снегот и на следните улици и булевари во сите скопски општини: 

-Во општината Центар: ВМРО, Димитрија Чуповски, Никола Карев, Илинденска, Теодосиј Гологанов, Васил Ѓоргов, Мито Хаџивасилев-Јасмин, Кирил и Методиј, Филип Втори, Св.Климент Охридски, Мајка Тереза, Кочо Рацин, Максим Горки и Партизанска. 

-Во општината Карпош: Партизанска, Румунска и Рузвелтова.

-Во општината Кисела Вода: булеварот Борис Трајковски и улиците Ацо Шопов, Димо Хаџи Димов и Христо Татарчев. 

-Во општината Аеродром: булеварите Кузман Ј. Питу и Јане Сандански.

-Во општината Чаир: Втора македонска бригада, Џон Кенеди, К. Сејфула, Цветан Димов, Крсте Мисирков и Христијан Т. Карпош. 

-Во општината Бутел: Втора Македонска бригада, Александар Урдаревски, Босна и Херцеговина, Христијан Т. Карпош и Бутелска.

-Во општината Гази Баба – Александар Македонски, Коце Металец, Војводина и Б.Стефковски.

-Во општината Ѓорче Петров  - улицата Ѓорче Петров.
.
-Во општината Шуто Оризари  - улиците Индира Ганди, Вашингтонска и Нов живот.
Екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје при расчистувањето на снегот употребуваат и едно специјално возило „хијета“, две патарки и еден втоварувач. Нивните активности ќе продолжат и во текот на претстојниот викенд.

 
 
 
 назад
ПРЕБАРУВАЊЕ:
 
 
 
БЕСПЛАТЕН ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА СОБИРАЊЕ КАБАСТ И ГРАДЕЖЕН ОТПАД 0800 222 33
ЈАВНИ НАБАВКИ
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Службата за хуман третман на бездомните животни
КУЧИЊА ЗА ВДОМУВАЊЕ
Едукација
Акции
 
ЕКО РЕЧНИК ЕДУКАЦИЈА
Аеросоли се цврсти честички или мали течни капки од чад, прашина, пепел и кондензирани гасовити супстанци кои можат да се најдат во воздухот. Некои од овие честички се доволно големи и темни да можат да се забележат со голо око во вид на чад. Настануваат во индустриски процеси, на депонии, преку согорување на горива, од прашина по патиштата, при градежни работи и зафати, вулкански ерупции, шумски пожари и слично. Некои честички се емитираат директно од своите извори, додека други настануваат кога гасови како сулфур оксид, азотови оксиди или неметански органски гасови и пареа стапуваат во реакција со други соединенија во воздухот и формираат супстанци со понизок степен на испарување, а потоа и најдобри микродисперзирани честички со кои гасовите можат повторно да стапат во реакција. Аеросолите се многу штетни по човечкото здравје.
АНКЕТА
Дали сметате дека постојните метални контејнери од 1,1 м3 треба да бидат заменети со пластични контејнери од ист волумен за селектирање на комуналниот отпад?
Да
Не

резултати